Couppoging Turkije - Amnesty overhandigt Turkse ambassade 20.000 handtekeningen tegen foltering

De directeurs van de twee Belgische afdelingen van Amnesty hebben maandag een door 20.000 Belgen ondertekende petitie afgeleverd aan de Turkse ambassade in Brussel. In de petitie wordt opgeroepen tot respect voor de mensenrechten in de nasleep van de mislukte staatsgreep van midden juli. De delegatie werd niet ontvangen. Internationaal werden meer dan 200.000 handtekeningen verzameld. De kritiek van Amnesty op de repressie in Turkije na de couppoging, kwam de mensenrechtenorganisatie op zijn beurt op kritiek uit Ankara te staan. Jenny Vanderlinden, coördinatrice voor Turkije bij de Franstalige tak, wijst erop dat de ngo ook de couppoging, waarbij 260 doden vielen, streng veroordeeld heeft.

"Geen enkel lid van onze Turkse afdeling is opgepakt, maar de situatie blijft zeer gespannen", zegt Vanderlinden. "We doen al het mogelijke om een constructieve dialoog met de Turkse autoriteiten te herstellen. Begin deze maand is een delegatie ontvangen door het ministerie van Justitie, en onze collega's hebbben hen geloofwaardige bewijzen overhandigd van foltering in gevangenissen. Ze hebben ons gezegd dat het onderzocht zou worden."

Amnesty vraagt verder nog de heropening van 131 gesloten media en eerlijke processen voor de 81.000 geschorste of ontslagen overheidsbeambten, bij onder meer politie, leger en gerecht.

bron: Belga