Cosmeticasector stelt paal en perk aan microplastics

Cosmeticasector stelt paal en perk aan microplastics

Dat blijkt uit een sectorverklaring die de sectorvereniging DETIC ondertekende. Microplastics zijn kleine, plastic deeltjes die onoplosbaar en niet biologisch afbreekbaar zijn. Je vindt deze deeltjes onder andere in shampoo, tandpasta, zonnebrandsticks, deodorant en scrubs. Vooral die laatste categorie is schadelijk, omdat de microplastics die erin verwerkt zitten dienen als schuurpapier om de dode huidcellen te verwijderen. Daarom is de hoeveelheid microplastic in scrubs significant groter dan in andere producten.

Wereldwijd probleem

De verontreinigende microplastics vormen wereldwijd een gezondheidsprobleem. Omdat ze zo klein zijn, worden ze gemakkelijk opgegeten door vissen en komen op die manier ook in onze voedselketen terecht. De voorspellingen luiden dat er tegen 2050 meer plastic dan vissen in onze oceaan zal ronddobberen.

In eerste instantie wil de sector de microplastics in afspoelbare cosmetica en mondproducten vervangen tegen 2020. Daarnaast zal elke organisatie die het contract ondertekend heeft ook sensibiliseringscampagnes op poten zetten om bewustzijn te creëren bij bedrijven en kmo's.