Coronavirus wint snel verder aan kracht

Coronavirus wint snel verder aan kracht

Al meer dan een week aan een stuk toont het gemiddelde aantal coronabesmettingen een stijging. Het totale aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie komt daarmee uit op 92.478 gevallen.

Minder sterfgevallen

Ook het aantal ziekenhuisopnames gaat verder de hoogte in. In de periode van 6 september tot 12 september zijn dagelijks gemiddeld 26,6 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 58% meer dan de week ervoor.

In totaal zijn in ons land sinds het begin van de epidemie al 19.273 mensen opgenomen wegens COVID-19. Op 12 september werden 260 ziekenhuisbedden ingenomen door COVID-19-patiënten. Daarvan lagen er 68 op intensieve zorgen: 28% meer dan een week eerder.

Het aantal sterfgevallen daalt wel nog: met 18% tussen 3 september en 9 september naar gemiddeld 2,6 per dag. Het totale aantal sterfgevallen ligt nu op 9.923.

Discipline

In tegenstelling tot de stijgende cijfers in juli, toen de besmettingen vooral in en rond de centrumsteden plaatsvonden, is het aantal besmettingen nu overal aan het stijgen, in alle provincies. "In sommige provincies, bijvoorbeeld West-Vlaanderen, zien we een verdubbeling op weekbasis", aldus Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

Hij dringt er daarom op aan om de belangrijke basisregels consequent op te volgen. «We moeten de discipline er in houden», beklemtoont hij. Het is volgens hem dan ook niet het goede moment om over verdere versoepelingen van de maatregelen te spreken. Ook is het aangewezen om enkele maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en de persoonlijke bubbel, beter te formuleren.