Coronavirus: Belg hamstert deze producten

Coronavirus: Belg hamstert deze producten

Op 4 februari testte een eerste persoon in België positief op het nieuwe coronavirus Covid-19. Het duurde echter nog een maand, met het einde van de krokusvakantie toen veel Belgen terugkwamen van vakantie uit het noorden van Italië, dat het virus zich echt begon te verspreiden.

"Geen paniek, wel voorzorgsmaatregelen"

Volgens Nielsen was ook in België, net als in de rest van de wereld, een impact te zien van de uitbraak op het consumptiegedrag. «De koopgewoonten van de Belg waren vergelijkbaar met die in andere landen». Zo boomde in eerste instantie vooral de verkoop van desinfecterende handgels: de verkoop lag bijna vijf keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel winkels kwamen zelfs zonder voorraad te zitten.

En ook voor andere producten begon de Belg sinds eind februari «te anticiperen op een mogelijke crisissituatie», luidt het. Hij kocht dan voornamelijk meer rijst, gedroogde aardappelproducten en pasta. Ook bij blikvoeding, bereide maaltijden en toiletpapier was er een toename van meer dan 10%. Volgens Nielsen is de Belg niet aan het panikeren, maar neemt hij wel «voorzorgsmaatregelen».

Onlineshoppen

De marktonderzoeker merkt nog op dat dit voor de handelszaken wel degelijk extra omzet creëert, want verwacht wordt dat de Belg de volgende periode meer thuis dan uit zal gaan eten. Daarnaast wordt ook een groei van het onlineshoppen verwacht. In verschillende landen zoals China en Australië was er al een toename, omdat klanten liever niet fysiek gingen winkelen uit angst voor besmetting.

Met 28 nieuwe coronabesmettingen staat de teller in België nu op 267.

Meest gelezen
 1. rene-ranisch-lSMf7GJoDz4-unsplash

  Dit zijn de meest efficiënte gezichtsuitdrukkingen om te flirten

 2. fusion-medical-animation-rnr8D3FNUNY-unsplash

  Aantal besmettingen met omikronvariant ontploft plots in Denemarken: «Onrustwekkend»

 3. luke-stackpoole-eWqOgJ-lfiI-unsplash

  Acht bijzondere huizen waar je de hele wereld voor af wilt reizen

 4. BELGAIMAGE-184905175

  Omikron evolueerde achter de schermen al maanden tot supervariant: «Vraag is hoe hij zo lang verborgen kon blijven»

 5. BN_GEZONDHEID-SAMENLEVING-BRIEF-CORO_116533701_115028964

  8.000 betogers nemen deel aan nieuwe coronamars