Coronavirus: Belg hamstert deze producten

Coronavirus: Belg hamstert deze producten

Op 4 februari testte een eerste persoon in België positief op het nieuwe coronavirus Covid-19. Het duurde echter nog een maand, met het einde van de krokusvakantie toen veel Belgen terugkwamen van vakantie uit het noorden van Italië, dat het virus zich echt begon te verspreiden.

"Geen paniek, wel voorzorgsmaatregelen"

Volgens Nielsen was ook in België, net als in de rest van de wereld, een impact te zien van de uitbraak op het consumptiegedrag. «De koopgewoonten van de Belg waren vergelijkbaar met die in andere landen». Zo boomde in eerste instantie vooral de verkoop van desinfecterende handgels: de verkoop lag bijna vijf keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel winkels kwamen zelfs zonder voorraad te zitten.

En ook voor andere producten begon de Belg sinds eind februari «te anticiperen op een mogelijke crisissituatie», luidt het. Hij kocht dan voornamelijk meer rijst, gedroogde aardappelproducten en pasta. Ook bij blikvoeding, bereide maaltijden en toiletpapier was er een toename van meer dan 10%. Volgens Nielsen is de Belg niet aan het panikeren, maar neemt hij wel «voorzorgsmaatregelen».

Onlineshoppen

De marktonderzoeker merkt nog op dat dit voor de handelszaken wel degelijk extra omzet creëert, want verwacht wordt dat de Belg de volgende periode meer thuis dan uit zal gaan eten. Daarnaast wordt ook een groei van het onlineshoppen verwacht. In verschillende landen zoals China en Australië was er al een toename, omdat klanten liever niet fysiek gingen winkelen uit angst voor besmetting.

Met 28 nieuwe coronabesmettingen staat de teller in België nu op 267.

Meest gelezen
 1. nataliathumb

  Natalia deelt borstvoedingsfoto: «Zo mooi en zo echt!»

 2. lindathumb

  Linda de Mol verbreekt relatie na ‘The Voice’-schandaal: «Verschrikkelijke nachtmerrie»

 3. 05-deliveroo-international-croquet-day-kroket

  Vandaag is het internationale krokettendag: Hier haal je de beste kroketten van het land

 4. 244023272_2902754109986391_391908973179361491_nfdqd

  Tanja Dexters veroordeeld voor handel in cocaïne en bezit cannabis, maar krijgt geen straf

 5. BELGAIMAGE-184012508

  Vrouw sterft nadat ze voor rijdende metro geduwd wordt in New York