Coronamaatregelen opnieuw strenger: drie nauwe contacten, cafés sluiten om 23 uur

Coronamaatregelen opnieuw strenger: drie nauwe contacten, cafés sluiten om 23 uur

Kersvers premier Alexander De Croo, en dus niet Sophie Wilmès, startte de persconferentie met een oproep: “De huidige situatie is bijzonder ernstig. Volg de regels. De stijging is er nu ook bij de ouderen, dat moet ons wakker schudden. De regels zijn er niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook vooral om anderen te beschermen.” Toch geeft De Croo ook aan dat het geen gemakkelijke tijden zijn.

Daarna gaf de premier het woord aan de minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke. Die gaf aan dat de maatregelen geen pretje zijn, maar dat de situatie ernstig genoeg is om de maatregelen te verstrengen “want de kinderen moeten naar school kunnen blijven gaan en de bedrijven moeten kunnen werken.”

De regels die blijven gelden:

- Houd een afstand van anderhalve meter. Als dat niet gaat, draag je een mondmasker. Het mondmasker blijft verplicht op drukke plaatsen, in winkels en in het openbaar vervoer.

- Was je handen.

- Gebruik zakdoeken slechts één keer.

- Telewerken wordt nog steeds “sterk aangeraden” voor “meerder dagen in de week”.

Nieuwe maatregelen:

- Vanaf 9 oktober zullen we nog maar drie nauwe contacten mogen hebben. Die nauwe contacten tellen per persoon.

- Wil je mensen thuis uitnodigen? Dat kan, al mogen dat maximaal maar vier personen zijn. De mensen met wie je samenwoont, tellen niet mee.

- Je mag ook nog steeds een drankje gaan nuttigen op café, al mogen er per tafeltje nog maar vier mensen aanschuiven. Hetzelfde geldt voor niet-georganiseerde samenscholingen. Cafés zullen hun deuren moeten sluiten om 23 uur.

De coronasituatie in ons land is zorgelijk en ernstig. De verspreiding van het virus versnelt. We moeten dit stoppen.

Daarom moeten we onze contacten beperken.

Doe het uit burgerzin. Maar vooral uit bezorgdheid voor de meest kwetsbaren. pic.twitter.com/YBGNggeQJS

— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) October 6, 2020