Coronacrisis wakkert wantrouwen tussen burgers onderling aan

De coronacrisis heeft het onderlinge wantrouwen bij de burgers aangewakkerd. Gelijkekansencentrum Unia constateert dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen. «Mensen kijken wantrouwig naar personen met Aziatische roots, jongeren, ouderen en mensen van vreemde origine in het algemeen», zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
door
quentin.soenens
Leestijd 2 min.

Het gelijkekansencentrum heeft een rapport gepubliceerd over de impact van de gezondheidscrisis op de mensenrechten. Het rapport is onder meer gebaseerd op de vele meldingen die werden opgetekend bij Unia.

Tussen 1 februari en 19 augustus kreeg Unia 6.279 meldingen binnen, 32% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van al die meldingen houden er 1.846 (29,4%) rechtstreeks verband met corona. De stijging lijkt volgens Unia bijna integraal daaraan toe te schrijven.

Solidariteit ondermijnd

«Het gaat om een ongeziene crisis», stelt Keytsman (foto). «Dit heeft sommigen van ons het beste van zichzelf doen geven. Maar de angst heeft ook sommigen ertoe aangezet om anderen met de vinger te wijzen, zonder duidelijke reden of tastbaar bewijs. De burgers verlangen sterk naar veiligheid en dat ondermijnt soms de solidariteit onder individuen.»

Kwetsbare groepen

De meldingen tonen ook dat vaak kwetsbare groepen uit het oog werden verloren, zoals personen met een handicap. Maar ook anderen kregen het moeilijk. Zo hadden gezinnen niet altijd het digitaal materiaal om hun kinderen afstandsonderwijs te laten volgen. Melders klaagden ook aan dat de maatregelen te vaak uitgingen van een «heteronormatief gezin» en geen rekening hielden met andere samenlevingsvormen.