‘Cordon' in het echt: proefpersonen worden opgesloten in containers

‘Cordon' in het echt: proefpersonen worden opgesloten in containers

Je hoeft nog niet meteen de schuilkelder in te duiken. Maar het containerdorp naast het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zal binnenkort wel degelijk mensen in quarantaine houden.

Het zicht van een containerdorp naast het UZ Antwerpen gaf een déjà-vugevoel. Een stukje uit de vtm-serie ‘Cordon' wordt dan ook werkelijkheid.

In tegenstelling tot de Belgische serie, zal niet half Antwerpen dienst doen als quarantainezone. Een dorp van 66 opeengestapelde containers zal vanaf 8 mei de eerste helft personen huishouden om een vaccin tegen polio (kinderverlamming) te testen. In totaal zullen 30 vrijwilligers maximaal een maand lang geen fysiek contact meer hebben met de buitenwereld. Via telefoon, sms en sociale media is dat wel toegelaten.

Comfortabel isolement

Terwijl de leefomstandigheden van de Antwerpenaren in de serie ‘Cordon' niet meteen aangenaam waren, zullen de testpersonen toegang hebben tot meer comfort. Ze hebben elk een eigen slaapkamer, er is een ontspanningsruimte met tv en computers, een grote keuken en zelfs een fitnesszaaltje. Volgens VTM NIEUWS zullen de deelnemers een vergoeding krijgen tussen 8.000 en 10.000 euro.

De testpersonen worden als voorzorgsmaatregel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Een ernstig gevaar op een polio-epidemie is er in België niet. De afzondering komt er omdat het UZA wil vermijden dat het virus via de stoelgang in het milieu terechtkomt. “Maar zelfs als het zou uitbreken, is er geen enkel gevaar, omdat ons land een hoge vaccinatiegraad heeft tegen polio”, zegt  Pierre Van Damme, hoofd van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties.

Geen landgenoten in quarantaine

Momenteel huist nog niemand in het dorp. De Universiteit Antwerpen is nog bezig met de selectie van de proefpersonen. Kandidaten zullen op voorhand medisch en psychologisch gescreend worden, omdat de impact van zo'n isolatie groot kan zijn. Bij de selectie zullen geen Belgen zijn. “Enkel inwoners van landen waar de kinderen vroeger een geïnactiveerd vaccin kregen, komen in aanmerking”. Een geïnactiveerd vaccin bevat stammen van het virus die door warmte of chemicaliën zijn gedood.

Het onderzoek naar een nieuw poliovaccin wordt mee gefinancierd door de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates. De onderzoekers hopen met deze tests een vaccin te vinden dat, in tegenstelling tot het huidige, geen bijwerking heeft. Nu is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk dat het vaccin de ziekte polio zelf veroorzaakt.