Cool! Dankzij Marie Kondo schep je weer orde in je onlinechaos

Cool! Dankzij Marie Kondo schep je weer orde in je onlinechaos

Het credo van Kondo is: “Hou alleen iets bij als het je gelukkig maakt”. Weg dus met dat bomvol bureaublad, een overdosis aan foto's en video's en een uitpuilende mailbox.

Neem de tijd

Volgens Kondo moet je zo geconcentreerd mogelijk opruimen. Dat geldt sowieso voor je kleerkast, maar ook voor je mailbox. Die klus klaar je niet in vijf minuten. Neem er je tijd voor en handel het in één keer af, anders blijft de taak maar aanslepen.

Doe niet alles in één keer

Niet alleen je mailbox verdient een opfrisbeurt, ook al die mappen met foto's moeten geordend worden en er mogen wel eens wat contactpersonen verwijderd woren. Maar als je dat allemaal op een uur wil realiseren, zal je gegarandeerd falen. Doe het taak per taak en zet realistische doelen.

Focus op wat je wil bijhouden

Hier komt Marie Kondo haar credo weer van pas. Maak twee mappen en geef eentje de titel ‘Dit maakt me blij' en de ander ‘Belangrijke documenten'. Alles wat daar niet inpast, verplaats je stante pede naar de prullenmand.

Verdeel en heers

Heb je uitgedokterd wat je écht wil bijhouden? Mooi, dan mag je nu weer wat meer mappen aanmaken. Maar vergeet niet dat je het simpel moet houden, want het is niet de bedoeling dat je computer en smartphone straks weer uitpuilen met tientallen mislukte selfies en kattenfoto's.