Controversiële proclamatietoespraak gaat viraal (video)

Controversiële proclamatietoespraak gaat viraal (video)
Foto Pexels

Aanvankelijk was laatstejaarsstudente Paxton Smith van plan om het in haar proclamatietoespraak te hebben over media en televisie, maar ze besloot last minute om van haar onderwerp af te wijken. In de plaats van de eerder goedgekeurde speech, haalde ze met trillende handen een kopie tevoorschijn over een controversiëler onderwerp: abortusrechten. «Door de recente gebeurtenissen voelt het verkeerd om over iets anders te praten dan wat er voor mij en miljoenen andere vrouwen in deze staat gebeurd», zegt ze in het begin van haar speech. «Vanaf september geldt er een verbod op abortus na zes weken zwangerschap, ongeacht of de zwangerschap het gevolg was van een verkrachting of incest. Zes weken... dat is alles wat wij vrouwen krijgen.»

Controversiële wetgeving

Ze heeft het daarbij over een nieuwe controversiële Texaanse wetgeving die abortus na zes weken zwangerschap verbiedt. De wetgeving werd vorige maand ondertekend door de Republikeinse Greg Abbott, gouverneur van Texas. «De wetgeving zal abortussen zo vroeg in de zwangerschap verbieden dat veel vrouwen niet eens beseffen dat ze zwanger zijn totdat het te laat is», aldus Smith. De video gaat nu viraal op verschillende sociale mediakanalen als TikTok en Twitter.

«Ik heb dromen, hopen en ambities. Net als elk meisje dat vandaag afstudeert», zegt Paxton in de clip. «We hebben onze levens besteedt aan het werken voor onze toekomst. Zonder onze toestemming of inbreng is de controle over onze toekomst nu weggenomen. Ik ben doodsbang voor wat er kan gebeuren als mijn voorbehoedingsmiddelen me in de steek laten of ik verkracht word. Mijn hopen, ambities, dromen en inspanningen voor mijn toekomst doen er dan niet meer toe», aldus Paxton. «Ik hoop dat jullie kunnen voelen hoe hartverscheurend en mensonterend het is om de autonomie over je eigen lichaam te verliezen», zegt de moedige student op het podium.

«We kunnen niet stil blijven»

De studente verdedigde haar keuze voor het onderwerp tijdens de speech: «Dit is een probleem dat niet kan wachten. En ik kan dit platform niet opofferen om inschikkelijkheid en vrede te promoten terwijl een oorlog gaande is op mijn lichaam en op mijn rechten. Een oorlog op de rechten van jullie moeders, zussen en dochters. We kunnen niet stil blijven.»

Naar verluidt zette de school na de toespraak «stappen om te voorkomen dat zoiets niet opnieuw gebeurt.», aldus Vice. De vader van Smith steunde zijn dochter wel. In D Magazine vertelde hij dat Smith voor de ceremonie met haar ouders over de plannen had gesproken. «Het is iets dat ze belangrijk vond, ze toonde lef en vastberadenheid», zei Paxton’s vader Russell Smith in een interview. «Weinig mensen tonen dit niveau van volwassenheid, ongeacht hun leeftijd.»