Controles op luchthavens worden verstrengd

Wie in of uit de Schengenzone wil reizen, wordt strenger gecontroleerd. De politie vraagt reizigers om rekening te houden met vertragingen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De dag van vandaag is de controle van je identiteitspapieren voor een reis binnen of buiten de Schengenzone over het algemeen hetzelfde. Meestal werd uitsluitend de geldigheid en echtheid van je paspoort en je gelijkenis met de foto op het document gecontroleerd. Maar vanaf morgen gelden strengere voorwaarden voor wie de zone in of uit wil.

De grenspolitie is dan verplicht om elke reiziger door de politionele databanken te laten gaan. De strengere regels zijn van toepassing op alle ‘grensdoorlaatposten'. Dat zijn bijvoorbeeld de luchthavens die vluchten over de Schengengrenzen inleggen, zoals Brussels Airport, Deurne en Oostende. Ook de treinen naar Londen en de Belgische havens vallen daaronder.

Trek voldoende tijd uit

Door de strengere regels zullen de controles meer tijd in beslag nemen dan normaal. De politie vraagt reizigers om zich hier op voor te bereiden en voldoende tijd uit te trekken.

"De ervaring leert dat personen die geseind staan juist voor hun vertrek tegen de lamp lopen", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, aan het Nieuwsblad. "We zijn verplicht elke seining onder de loep te nemen en te behandelen. Dat betekent: contact opnemen met het parket of met de politiedienst die de seining uitschreef. Wie dus weet dat hij bijvoorbeeld zijn woonstverandering niet gemeld heeft, springt best voor zijn reis eens binnen in het politiekantoor."