Consument draait niet op voor afschaffing roamingtarieven

Consument draait niet op voor afschaffing roamingtarieven

Op 15 juni worden de roamingtarieven afgeschaft. Dan betaal je in andere Europese landen evenveel als thuis om te bellen, sms'en of mobiel te surfen. Om te voorkomen dat de telecomoperatoren dat inkomstenverlies doorrekenen naar de consumenten, ook naar wie nooit in het buitenland van zijn mobiele telefoon gebruikmaakt, is er een akkoord gesloten over lagere groothandelsprijzen voor telecomoperatoren.

"Dit is een grote overwinning voor de Europese consument", reageert het Finse Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri. De onderhandelaars hebben maximumtarieven vastgelegd die de operatoren elkaar mogen aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland bellen, surfen of sms'en. Die tarieven liggen ongeveer 90% lager dan nu het geval is. Ze zouden voldoende moeten zijn om de kosten van de operatoren te dekken, zonder dat ze een goed functionerende markt in de weg staan.

"In Europa passen geen tariefmuren"

"We zullen dus ons mobiel toestel overal in de EU kunnen gebruiken aan precies dezelfde voorwaarden als in België", stelt consumentenorganisatie Test-Aankoop. "Een mooie overwinning voor de consumentenorganisaties die hier jarenlang voor hebben gestreden."

Ook minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden. "Dit is een belangrijke stap voor Europa. In een eengemaakt Europa passen geen tariefmuren." Bovendien denkt de minister dat deze beslissing de digitale economie een boost zal geven.