Conservatieve Amerikanen slaan koffiemachines stuk

Conservatieve Amerikanen plaatsen massaal video's online waarin ze hun koffiemachine vernielen. Zo steunen ze de Republikeinse politicus Roy Moore, die beschuldigd wordt van aanranding.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De 70-jarige Roy Moore (foto onder) wordt ervan beschuldigd als dertiger in de jaren 70 een 14-jarige meisje aangerand te hebben. Bovendien zou hij nog andere minderjarige slachtoffers gemaakt hebben. Hij mocht zijn zegje komen doen in de Sean Hannity's show op de televisiezender Fox, waarna koffiemachineproducent Keurig besloot niet meer te adverteren in die show. Ook vier andere adverteerders trokken zich terug.

Mark Wilson/Getty Images/AFP

Hamer en straaljager

Conservatieve twitteraars riepen vervolgens niet alleen op tot een boycott van Keurig, ze plaatsten ook filmpjes online waarin ze hun koffiemachine vernielen. Sommigen gaan de Keurig-toestellen te lijf met een hamer, anderen gooien ze naar beneden van de eerste verdieping en een enkeling monteerde zelfs een filmpje waarin een straaljager twee koffiemachines verwoest.

 

 

 

Op die manier willen de actievoerders in de eerste plaats de populaire conservatieve talkshowhost Sean Hannity steunen, al steken ze zo -bewust of onbewust- ook een hart onder de riem van de van pedofilie beschuldigde Roy Moore. Hannity reageerde geamuseerd en heeft vijfhonderd gratis koffiemachines beloofd voor de beste video's.

Critici merken op dat de actie weinig zin heeft. De vernielers hebben immers eerst betaald aan Keurig voor de toestellen.

Aanranding

Eerder deze week kwam een tweede vrouw naar buiten met beschuldigingen tegen Moore. Beverly Young Nelson, nu 55, zei tijdens een persconferentie dat ze Moore ontmoette toen ze in de jaren 70 in een restaurant werkte waar de toenmalige openbaar aanklager regelmatig kwam. De aanranding gebeurde toen ze 16 was. Moore bood haar een lift aan. In de auto betastte hij het meisje, greep haar bij de nek en dwong haar in de richting van zijn kruis.

Verkiezingen

Verschillende prominente Republikeinse politici, waaronder fractieleider in de Senaat Mitch McConnell en president Donald Trump, hebben Moore al opgeroepen om een stap terug te zetten als kandidaat bij de senaatsverkiezingen. Moore is immers door de Republikeinen gekozen als kandidaat voor de vrijgekomen senaatszetel voor Alabama, waarvoor de inwoners van die staat op 12 december kunnen stemmen.

Voor het koffiemerk Keurig is het overigens niet de eerste keer dat ze met een boycot af te rekenen krijgen. De vorige acties kwamen echter uit progressieve hoek. Heel wat mensen hebben een probleem met de wegwerpkoffiepads van het bedrijf, de K-Cups, die eenmaal gebruikt worden en niet recycleerbaar en dus erg vervuilend zijn.