Congres Katholiek Onderwijs Vlaanderen - "Basis van dialoogschool is boekje van 2000 jaar geleden"

Congres Katholiek Onderwijs Vlaanderen - "Basis van dialoogschool is boekje van 2000 jaar geleden"

"De basis van onze dialoogschool is dat boekje van 2000 jaar geleden, van Jezus van Nazareth." Dat zal Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, vandaag/woensdag in Leuven uitleggen aan zo'n 1.700 bestuurders, leidinggevenden en pedagogische begeleiders van het vrij onderwijs. Zij congresseren van 9 uur af in drie grote aula's van de KU Leuven onder het motto "Eigentijds tegendraads". Heel hoog op de agenda: hoe gaat de katholieke school van vandaag en morgen om met de diversiteit op haar schoolbanken. "Laat de katholieke kerk los en ze begint les te geven", zegt Johan Bonny, bisschop-referendaris voor het onderwijs en voorzitter van de raad van bestuur van het katholiek onderwijs. "Het is van oudsher altijd zo geweest", gaat de bisschop verder. "Eerst een school bouwen op een plek die ooit een dorp zal worden, en als er nog middelen over zijn, dan ook een parochiekerk. Het zit katholieken gewoon in de genen om les te geven."

Maar dat pedagogisch project mag na al die jaren wel eens aangepast worden aan de samenleving. Dat aggiornamento is volgens bisschop Bonny en directeur-generaal Lieven Boeve al zo'n 30 jaar bezig, maar toen Boeve het woord "dialoogschool" enkele weken geleden gebruikte en aan de pers onder meer uitlegde dat moslima's een hoofddoek zouden mogen dragen in de katholieke scholen en aanhangers van andere godsdiensten een gebedsruimte zouden kunnen krijgen, klonk dat als een revolutie in de oren van sommigen. Zij spraken van een "capitulatie van het katholieke net voor de islam".

"Een mediastorm gebaseerd op karikaturen", noemt Lieven Boeve het nu in een interview met Belga. "Heel die discussie toont aan dat Vlaanderen nog niet klaar is met de diversiteit die hier vandaag in haar midden een feit is. Het bewijst ook dat ons project van de dialoogschool meer dan ooit nodig is." En dan met een monkelglimlach: "Intussen weet heel de wereld ook dat het katholieke onderwijs op 2 juni congresseert over zijn identiteit."

bron: Belga