Congolese verkiezingen - Fayulu roept in Brussel opnieuw op tot nieuwe verkiezingen

De Congolese oppositieleider en presidentskandidaat Martin Fayulu heeft zaterdag in Brussel opnieuw de "vervalste resultaten" van de verkiezingen gehekeld. Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo kwam als winnaar uit de bus, maar volgens de waarnemers van de kerk had Fayulu de verkiezingen moeten winnen. In een interview met de VRT, La Libre Belgique en Belga pleitte Fayulu zaterdag opnieuw voor een hertelling van de stemmen, al zou dat volgens hem een "zeer moeilijke oefening" worden door de manier waarop de onafhankelijke nationale kiescommissie (Céni) de verkiezingen georganiseerd heeft. "De verkiezingen overdoen is mogelijk", aldus Fayulu.

Fayulu eist zijn overwinning op bij de presidentsverkiezingen met 62,11 procent van de stemmen, terwijl hij volgens de resultaten van de Céni 34,83 procent van de stemmen binnenhaalde (tegenover 38,57 procent voor Tshisekedi), een verschil van 686.000 stemmen dat hij hevig betwist.

"Alle resultaten zijn vervalst" door de voorzitter van de Céni, Corneille Nangaa, zei Fayulu tijdens een persconferentie aan de VUB, waar volgens de politie zowat 300 van zijn aanhangers op afkwamen.

Woensdag had Fayulu nog bekendgemaakt dat hij niet zal zetelen in het nieuwe parlement. Hij beschouwt zichzelf als "verkozen president".

bron: Belga