Congolese politie arresteert 85 aanhangers oppositie

In Congo heeft de politie 85 aanhangers van de oppositie gearresteerd omdat ze de pogingen van de regering om in dialoog te gaan met de (kleinere) oppositiepartijen zouden "saboteren". Dat heeft een politiecommissaris in de noordoostelijke stad Goma gezegd. De beslissing om de presidentsverkiezingen in Congo uit te stellen, zorgde vorige maand voor wijdverspreide protesten. Op 1 september werd een dialoog tussen de regering en verschillende oppositiepartijen opgestart, maar de belangrijkste partijen boycotten de gesprekken die door de Afrikaanse Unie en de VN in goede banen worden geleid.

De mensen die nu zijn gearresteerd, voerden actie aan het kantoor van de AU om aan te klagen dat de gesprekken niet beantwoorden aan de voorwaarden die door de oppositie zijn gesteld, zoals de vrijlating van politiek gevangenen.

Normaal gezien had de verkiezing van een opvolger van president Joseph Kabila in november moeten plaatsvinden, maar de kiescommissie kondigde aan dat ze worden uitgesteld omdat er meer tijd nodig is voor de voorbereidingen. De oppositie vreest dat Kabila, die na twee termijnen niet opnieuw verkozen kan worden, er alles aan doet om aan de macht te blijven.

Het uitstel van de stembusgang leidde in augustus tot rellen. De gesprekken in hoofdstad Kinshasa zijn meteen opgeschort om bemiddelaars de kans te geven ook de andere oppositiepartijen aan boord te krijgen.

bron: Belga