Congolese kiescommissie heeft nog geen nieuwe datum voor bekendmaking resultaten

Congolese kiescommissie heeft nog geen nieuwe datum voor bekendmaking resultaten

De Congolese kiescommissie heeft nog geen nieuwe datum vastgeprikt voor de bekendmaking van de resultaten van de presidentsverkiezingen. Normaal gezien zou dat vandaag gebeuren, maar dat wordt nu verschoven naar "ergens volgende week". Volgens de voorzitter van de Congolese kiescommissie, Corneille Nangaa, is momenteel iets meer dan de helft van de stembiljetten verzameld. Hij benadrukte vandaag tijdens een persconferentie dat de commissie haar werk moet kunnen doen, en hekelde de "bedreigingen van bepaalde diplomaten".

Een nieuwe datum voor de bekendmaking van de kiesresultaten wil hij nog niet vastprikken, al zei hij wel dat de bekendmaking "ergens volgende week" zou moeten gebeuren.

Officieel zijn de stembureaus de oorzaak van de vertraging: de resultaten sijpelen niet snel genoeg door, klinkt het bij de kiescommissie. Maar ook het feit dat de autoriteiten begin deze week het internet hebben afgesloten, helpt niet.

De Congolezen trokken op 30 december naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president Joseph Kabila. Volgens de machtige Congolese kerk heeft Kabila's poulain Emmanuel Ramazani Shadary het niet gehaald en is oppositiekandidaat Martin Fayulu de overtuigende winnaar. Vermoed wordt dat Kabila en zijn getrouwen willen sjoemelen met de uitslag, of naar het Grondwettelijk Hof willen stappen - dat vol Kabila-getrouwen zit - om de uitslag ongeldig te laten verklaren.

bron: Belga