Conferentie zamelt 181 miljoen euro in voor vrouwenrechten

Conferentie zamelt 181 miljoen euro in voor vrouwenrechten

"Pleased to announce 181 million euro was pledged during #shedecides in Brussels." Met die tweet kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) de opbrengst aan van ‘She Decides', de conferentie die fondsen moest werven voor het gelijknamige crowdfundingplatform. Aan het begin de dag had de vice-premier in het gezelschap van collega's uit Nederland, Zweden en Denemarken gemeld dat de vier landen samen al 51 miljoen euro gedoneerd hadden. Telkens 10 miljoen euro van België, Nederland en Denemarken en het overige van Zweden.

Tijdens de conferentie konden er pledges, of toezeggingen, worden ingediend. Daarvan maakte de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda gebruik om 19 miljoen euro aan het fonds over te maken. Een privépersoon die anoniem wenste te blijven, schonk zelfs 47,5 miljoen euro. Ook Canadees minister Marie-Claude Bibeau (LPC) deed een toezegging voor 19 miljoen euro.

Reactie tegen Trump

‘She Decides' is een initiatief van de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen (PvdA). Ze lanceerde het crowdfundingplatform na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de subsidie in te trekken voor ngo's die vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

In een gezamenlijk statement blikten de organisatoren tevreden terug op de conferentiedag. Er waren getuigenissen van meisjes en vrouwen uit Pakistan, Colombia en Mali die uitlegden hoe benard de situatie is voor de vrouwen in hun landen. Afgevaardigden van de VN, ngo's en onderzoeksinstellingen getuigden over hun werking om het lot van jonge vrouwen in ontwikkelingslanden te verbeteren.

"Ik had nooit verwacht, toen we een maand geleden besloten om deze conferentie hier in Brussel te houden, dat zo velen zouden meedoen en hun steun zouden betuigen", besloot minister De Croo. "Maar dit is nog maar een begin."

"Dit is alvast een zeer sterk signaal naar de rest van de wereld dat het fundamentele recht van meisjes en vrouwen om te beslissen over hun eigen leven gerespecteerd moet worden", aldus Ploumen.