Condooms zijn cruciaal voor Cubaanse wijn

Behalve anticonceptie zijn er nog duizend-en-een doeleinden waarvoor je condooms kan gebruiken. In Cuba wordt het rubber zelfs gebruikt bij de productie van wijn.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Het ongebruikelijk proces is het gedachtekind van Orestes Estevez van wijnmakerij El Canal. Dat bericht The New York Times. De 65-jarige Cubaan maakt al jarenlang wijn, maar in 2000 richtte hij zijn eigen bedrijfje op. De wijnen zijn behoorlijk uniek, dankzij de toevoeging van tropisch fruit en groenten.

Maar de stop op de flessen is onderscheidt El Canal echt van andere wijnmakerijen. De grote glazen flessen waarin het druivensap fermenteert, wordt verzegeld met een condoom. Dat heeft als voordeel dat Estevez kan zien of het fermentatieproces al beëindigd is. Door de gassen die vrijkomen, staat de condoom rechtop. Wanneer die terug slap hangt, kan de wijn gebotteld worden.

"Een condoom op een fles verschilt weinig met eentje op een man. Het staat recht, de wijn is klaar en het proces zit erop", grapt Estevez.

El Canal biedt Cubanen de kans om betaalbaar wijn te drinken. Een fles kost tien peso (35 eurocent), een pak minder dan de importwijn die de staat verkoopt.