Condoom dat van kleur verandert verraadt soa's

Condoom dat van kleur verandert verraadt soa's

Drie Britse tieners van 13 en 14 jaar zijn met een wel heel opvallende uitvinding op de proppen gekomen: een condoom dat in verschillende kleuren oplicht als het in contact komt met een seksueel overdraagbare ziekte (soa). Zo kleurt het condoom groen bij chlamydia, geel bij herpes, paars bij het humaan papillomavirus of blauw bij syfilis.

Muaz Nawaz, Daanyaal Ali en Chirag Shah hebben het inventieve rubbertje S.T.EYE gedoopt. Het leverde de drie slimmeriken de eerste prijs op de Londense TeenTech Awards, een wedstrijd waarbij tieners worden uitgedaagd om een technologie te ontwikkelen dat het dagdagelijkse leven gemakkelijker maakt.

«We wilden het detecteren van schadelijke soa's veiliger dan ooit maken. Nu kunnen mensen in hun eigen huis actie ondernemen, zonder dat er een intrusieve ingreep van een dokter aan te pas komt», zei de 14-jarige Ali tegen The Daily Mail. De jongens werden beloond met een geldprijs van 1500 euro en een bezoek aan Buckingham Palace. Wanneer het condoom eventueel op de markt zal verschijnen, is nog niet bekend