Computersysteem van krant L'Avenir geblokkeerd, 3 journalisten ontslagen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De redactie van de Franstalige krant L'Avenir kan niets meer publiceren op haar website of op de sociale media, want "het hele computerysteem is vergrendeld". Dat hebben redacteurs vandaag in Namen aan de pers gemeld. Drie journalisten zijn ontslagen. "Het is een echte lock-out. Er wordt ons duidelijk verhinderd om ons uit te spreken", zei Emmanuel Wilputte, de voorzitter van de vereniging van redacteurs van de krant.

Morgen worden twee algemene vergaderingen gehouden, de ene door de vereniging van redacteurs en de journalistenbond Association des Journalistes Professionnels (AJP), de andere door de vakbonden, die vandaag een ontmoeting zouden hebben met de directie. Dan wordt beslist of de staking wordt voortgezet.

"Journalisten hadden zich bereid getoond vrijwillig te vertrekken", legde Wilputte uit. "In plaats van deze oplossing te bekijken die voor iedereen aanvaardbaar is, koos de directie ervoor die mensen te viseren die een standpunt ten aanzien van haar innamen."

Martine Simonis, secretaris-generaal van AJP, zei dat "degelijke journalisten risico's hadden genomen, maar in de eerste plaats hun job hadden gedaan."

Het personeel van L'Avenir vraagt dat de directeur van de redacties, Philippe Lawson, aan de kant geschoven wordt. Hij zou een kwalijke rol gespeeld hebben in het naakte ontslag van de drie. Voorts wil het personeel dat de krant uit de groep Nethys stapt, want het vertrouwen is zoek.

De redacties van de kranten Le Soir en La Libre Belgique schaarden zich vandaag openlijk achter de redactie van L'Avenir.

bron: Belga