Computer voorspelt welke student depressief wordt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een wiskundig algoritme te ontwikkelen dat voor een eerstejaarsstudent nauwkeurig bepaalt hoe groot het risico is dat hij/zij binnen één of twee jaar een depressie ontwikkelt, een suïcidale episode kent of afhankelijk wordt van alcohol. Daarmee wordt het mogelijk om hulp aan te bieden vóór symptomen de kop opsteken, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. In samenwerking met het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven en doctoraatsstudenten Philippe Mortier en Glenn Kiekens heeft Ronny Bruffaerts, psycholoog en professor psychiatrie, de trajecten gemonitord van 12.000 studenten, geanonimiseerd om hun privacy te beschermen. De studenten vulden jaarlijks een vragenlijst in over specifieke emotionele problemen en hun psychosociale context. "Daarmee konden we de individuele trajecten doorheen de kritische jaren volgen en afleiden welke risicofactoren belangrijk zijn bij het ontstaan of voortbestaan van een depressie, suïcidaliteit of alcoholafhankelijkheid", aldus Bruffaerts.

De voorbije jaren kregen enkele honderden eerstejaars na het invullen van de enquête een mail, als er duidelijke alarmsignalen zoals zelfdodingsgedachten waren. Met de big data is het nu ook mogelijk accurate voorspellingen te doen voor nieuwe eerstejaarsstudenten die nog geen symptomen hebben. Wie meer dan 90 procent risico blijkt te hebben op een psychische aandoening, ontvangt vanaf dit academiejaar een geautomatiseerde mail, zonder tussenkomst van de onderzoekers.

Elke eerstejaarsstudent aan de KU Leuven krijgt in het kader van een breder gezondheidsonderzoek een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Maar dat is geenszins een verplichting.

bron: Belga