Computer droogt Go-kampioen genadeloos af

Supercomputer AlphaGo heeft Go-kampioen Lee Se-dol ook in de laatste ronde van het toernooi geklopt. Na vijf rondes is de einduitslag 4-1 in het voordeel van de Google-computer. Deepmind, de afdeling van Google die de computer ontwierp, schenkt de prijzenpot van één miljoen dollar (896.000 euro) aan Unicef en andere goede doelen.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het zag er nochtans even uit dat Lee Se-dol zich zou herpakken. Nadat AlphaGo het toernooi na drie wedstrijden al had gewonnen, kwam de Koreaanse kampioen terug tot op 3-1. Ook in de tweede overbodige partij stak Lee sterk van wal, na een grote fout van AlphaGo. Het computerprogramma begon echter aan een remonte en dwong uiteindelijk een erg nipte overwinning af.

De verslagen kampioen geeft zich echter niet gewonnen. "Ik denk niet dat per se AlphaGo superieur is. Mensen kunnen volgens mij nog meer doen wanneer ze het opnemen tegen artificiële intelligentie. Als het aankomt op psychologische factoren en concentratie, zijn we geen match voor computers. Ik denk niet dat mijn nederlaag een verlies voor de mensheid is. Het toont duidelijk mijn zwaktes, maar niet de zwaktes van de mensheid", gaf Lee Se-dol (foto rechts) toe na de wedstrijd.

De triomf van AlphaGo is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Anders dan schaakcomputer Deep Blue, die in 1997 grootmeester Garri Kasparov versloeg, vertrouwt AlphaGo niet op de brute rekenkracht. Schaakcomputers berekenen alle mogelijke zetten, om dan de beste uit te kiezen. In het oude Chinese bordspel zijn echter eindeloos veel verschillende bordopstellingen, waardoor overmacht via rekenkracht niet mogelijk is.Deepmind ontwikkelde daarom een computerprogramma waarin 100.000 professionele spelletjes werden ingegeven. De computer speelde ook een heel aantal potjes tegen zichzelf en leerde zo uit zijn eigen fouten.

Se-dol toonde in de vierde wedstrijd dat het computerprogramma niet feilloos is en wees ook op enkele zwakke punten. Zo zou AlphaGo moeite hebben met ongebruikelijke zetten en slechter spelen wanneer het de zwarte steentjes toegewezen krijgt. Se-dol koos in het laatste potje voor zwart, in de hoop een grotere overwinning te scoren.

Google wil de technologie nu toepassen op anderen vlakken, zoals gezondheidszorg en de persoonlijke assistent op de smartphone, om uiteindelijk wetenschappers te helpen met het oplossen van echte problemen en vraagstukken. Andere toepassingen lijken nog ver weg, maar de klinkende zege van AlphaGo was ook onverwacht.