"Communautaire zit in DNA van onze partij"

"Communautaire zit in DNA van onze partij"

"Het communautaire maakt wezenlijk deel uit van onze partij een zal een wezenlijk deel uitmaken van ons programma in 2019. Het communautaire zit in het DNA van onze partij. We zetten dat zeker niet opzij." Dat heeft N-VA-vicepremier Jan Jambon vanochtend gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Het rommelde de voorbije dagen bij de N-VA over de communautaire koers van de partij. Na kritiek van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) dreigden Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters er in De Morgen mee op te stappen als de partij in 2019 naar de kiezer zou trekken zonder stevig communautair programma.

Partijvoorzitter Bart De Wever reageerde 'not amused': "Interne discussies voer je niet in de media. Dit moet ophouden en ik ben blijkbaar niet duidelijk genoeg geweest." De Wever hamerde er ook op dat het communautaire voor N-VA nooit in de koelkast zal verdwijnen.

Dat is ook de houding van N-VA-vicepremier Jan Jambon. Volgens hem maakt het communautaire "een wezenlijk deel" uit van de partij en zal de partij ook in 2019 met "een stevig communautair programma" naar de kiezer trekken. Wat het dreigement van Vuye en Wouters betreft, zegt Jambon dat Vuye zelf in de partij de opdracht heeft gekregen het communautaire luik uit te werken. "Meneer Vuye kan zelf mee aan de kar trekken", aldus Jambon.

bron: Belga