Communautaire rel over surplus aan Franstalige artsen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uit een vertrouwelijke nota moet blijken dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het advies van de planningscommissie voor het medisch aanbod wil volgen en het quotum artsen dat het beroep mag uitoefenen wil laten stijgen tot 1.320. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. De 60/40-verdeelsleutel zou vanaf 2022 worden losgelaten, waardoor de Vlaamse gemeenschap recht zou hebben op 745 artsen (56,5 procent) en de Franse gemeenschap op 575 (43,5 procent). "De bodem is voor ons bereikt wat betreft toegevingen aan de Franstaligen", zegt Kamerlid Valerie Van Peel van regeringspartner N-VA. De planningscommissie werkte een voorstel uit dat ervoor moet zorgen dat de Franstalige artsen op overschot toch patiënten zullen kunnen behandelen. In ruil moeten de Franstalige universiteiten vanaf september reeds minder studenten toelaten in het eerste jaar. Nu wordt de schifting pas na het eerste jaar doorgevoerd.

Toen het advies van de commissie drie weken geleden bekendraakte, sprak N-VA al van een "onvoorstelbare wereldvreemdheid" omdat voorgesteld werd de traditionele verdeling in het voordeel van Wallonië te veranderen "na decennia van non-beleid aan Waalse kant". Nu zou blijken dat minister De Block het advies wil volgen, maakt de N-VA er een communautaire zaak van. "Dit is een communautaire scudraket die richting de federale regering vliegt", klinkt het.

"De bodem is voor ons bereikt wat betreft toegevingen aan de Franstaligen", zegt Kamerlid Van Peel. "Al is er altijd nog een tweede oplossing. Als men aan Waalse zijde toch zo graag zijn zin wil doen, maar wel vindt dat we federaal de rekening moeten betalen, splits dan maar de gezondheidszorg." Bij monde van Kamerlid Nathalie Muylle is ook CD&V kritisch.

De woordvoerster van De Block bevestigt dat de nota op tafel ligt, maar nog bediscussieerd wordt met de meerderheidspartijen. Op de inhoud wil ze niet ingaan.

bron: Belga