Commissie terreurbestrijding blijft zoeken naar tweederdemeerderheid

De meerderheidspartijen blijven zoeken naar steun van de oppositie voor de verlenging van de administratieve aanhouding in geval van terrorisme. Koen Metsu, de voorzitter van de bijzondere commissie Terreurbestrijding, heeft een advies overgemaakt aan de fractieleiders van de meerderheid, die nu bij de oppositie op zoek moeten naar voldoende stemmen om een tweederdemeerderheid mogelijk te maken. Na de aanslagen in Parijs schoof premier Charles Michel verschillende maatregelen naar voren in de strijd tegen het terrorisme en de radicalisering. Eén daarvan was de verlenging van de administratieve aanhouding van 24 naar 72 uur in geval van terrorisme. De speciaal in het leven geroepen commissie Terreurbestrijding organiseerde daarop een reeks hoorzittingen met het terrein.

Daaruit bleek evenwel dat lang niet iedereen een verlenging naar 72 uur noodzakelijk vond. Een uitbreiding naar 48 uur daarentegen kon op veel meer instemming rekenen. Het gaat evenwel om een bepaling in de Grondwet, dus moest de meerderheid op zoek naar stemmen van de oppositie om aan een tweederdemeerderheid te raken. De commissie kwam ondertussen al enkele weken niet meer samen en ook de vergadering van morgen werd uitgesteld.

Commissievoorzitter Koen Metsu (N-VA) heeft intussen een voorstel uitgewerkt waarin hij rekening houdt met de adviezen van alle experts en met de bilaterale gesprekken die hij achter de rug heeft met de verschillende partijen. Dat advies is intussen mondeling overgemaakt aan de fractieleiders van de meerderheid, die nu bij de oppositie op zoek moeten gaan naar steun. Volgende week buigt de speciale commissie zich alvast wel over een aantal wetsontwerpen over de strijd tegen terreur.

bron: Belga