Comics Station zwaait deuren open in Antwerpen-Centraal

Comics Station zwaait deuren open in Antwerpen-Centraal

Door Laura Brusselaers

Het idee voor Comics Station is ontstaan in 2013, uit een gedeelde passie van Jeroen Jespers, Mark Kiekens en Wim Hubrechtsen voor de Belgische stripwereld. De drie ex-collega's van Studio 100 besloten de daad bij het woord te voegen en begonnen een jaar later al met de effectieve uitwerking van het stripbelevingscentrum.

Foto Comics Station

“We staan er niet altijd bij stil, maar onze striphelden zijn cultureel erfgoed”, verklaart Wim Hubrechtsen het opmerkelijke initiatief. Samen met zijn twee kompanen vond hij al snel een bijzondere locatie: het station Antwerpen-Centraal. “Hier bevinden we ons in het centrum van Nederlandstalig België. Omdat we vanaf dag één wisten dat mobiliteit een issue is, kunnen we dus niet beter zitten.”

Diep onder de grond

Oorspronkelijk was de ruimte een grote put, zonder functie. Die toverden de drie vrienden om tot een indoorpretpark van maar liefst 6.200m². “De meeste parken worden horizontaal gebouwd, maar dit niet. Het gaat tot 18 meter diep”, zegt Hubrechtsen fier. Van het feit dat Comics Station zich zo diep onder de grond bevindt, merken we niets. Het glazen plafond zorgt voor een toevloed aan natuurlijk licht.

“Wij noemen het graag een belevingspark, maar in de volksmond heet het een pretpark. Er zijn inderdaad wel mechanische attracties, maar het is vooral de bedoeling dat je ondergedompeld wordt in de leefwereld van de striphelden,” vertelt Hubrechtsen. “De attracties zijn er enkel om extra emotie te creëren.”

Je komt het park binnen via de speedgate. Alle bezoekers ontvangen een polsbandje met een chip, waarmee ze bij elk spel of attractie moeten badgen om te kunnen beginnen. De chip registreert de punten van de pretparkgangers, maar ook hun naam en moedertaal. “Op die manier worden ze persoonlijk en in hun eigen taal aangesproken”, aldus Hubrechtsen.

Themazones

Foto Comics Station

Het pretpark is opgedeeld in vier verdiepingen en zes themazones. Die laatste focussen elk op een ander stripfiguur. Zo stap je met je gezin een tijdmachine binnen, waarbij je Suske en Wiske moet helpen tijdens een speciale missie. Als je doorloopt, kom je in het westerndorp van Lucky Luke terecht. Daarbij hoort natuurlijk een partijtje schieten en paardrijden. In het magische smurfenbos kan je jezelf dan weer tot smurf omtoveren, om vervolgens met de blauwe wezentjes te dansen.

Een dolle rit in de Comics Twist

Foto Comics Station

Het pronkstuk van Comics Station is zonder twijfel de 51 meter lange Comics Twist, die uit drie spectaculaire glijbanen bestaat. Indoor is het de langste ter wereld, op een hoogte van maar liefst 22,5 meter. Hoewel het angstzweet ons aanvankelijk uitbrak, waagden wij ons aan de dolle rit. Het verdict: een ware aanrader voor avontuurlijke types!