Colt stopt productie van aanvalsgeweer AR-15 voor burgers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse wapenfabrikant Colt gaat zijn in de Verenigde Staten populaire semiautomatisch aanvalsgeweer AR-15 terugtrekken uit de civiele markt. Dat maakte topman Dennis Veilleux bekend. Als reden wijst hij naar de gesatureerde "markt voor moderne sportgeweren" en een "hoog volume" aan militaire en politiecontracten. Veilleux rept met geen woord over de in de VS veel voorkomende bloedbaden die met aanvalsgeweren worden aangericht. Volgens Veilleux gaat Colt zich nu toeleggen op de militaire en politiecontracten "die de volledige productiecapaciteit voor geweren opslorpen". "Colts engagement op de consumentenmarkt is echter standvastig", benadrukt de topman wel. "We blijven ons netwerk van handelaars doorheen het land uitbreiden en hen de groeiende assortimenten van 1911's (een type handwapens, red.) en revolvers van de hoogste kwaliteit aanleveren."

De aankondiging komt er terwijl de wapenindustrie in de VS opnieuw onder druk is komen te staan door zogenaamde "mass shootings". Zo namen onder meer de winkelketens Wall Mart en Dick's Sporting Goods onlangs de beslissing om AR-15's en gelijkaardige aanvalsgeweren te weren uit hun winkelrekken. Daders gebruikten de AR-15 onder meer voor de bloedbaden in de lagere school Sandy Hooks in Connecticut in 2012 (26 doden), in Las Vegas in 2017 (58 doden) en in een school in Parkland in Florida in 2018 (17 doden).

Veilleux verwijst echter nergens in zijn mededeling naar massale schietpartijen. De topman benadrukt daarentegen wel dat Colt een "groot voorvechter" is van het tweede amendement, dat in de Amerikaanse grondwet het recht op het bezitten en dragen van wapens regelt.

bron: Belga