Cold Case - "Wat het parket van Antwerpen doet, komt neer op censuur"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) steunt VTM voluit in het verweer tegen de procedure die het parket van Antwerpen gestart is om de uitzending van het programma "Cold Case" te verhinderen. Dat zegt nationaal secretaris Pol Deltour. "Wat het parket van Antwerpen doet is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur", klinkt het. Het parket van Antwerpen diende woensdag een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel met de vraag om het programma "Cold Case" op VTM voorlopig niet uit te zenden. De eerste uitzending, over de moord op Sally Van Hecke, staat donderdagavond gepland. De voorzitter van de rechtbank heeft volgens het parket beslist dat alle partijen donderdagvoormiddag gehoord worden in een procedure kortgeding.

"We steunen VTM voluit in het verweer tegen die procedure", zegt Deltour. "Wat het parket van Antwerpen doet is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur. De vordering gaat uit van justitie zelf en niet van bijvoorbeeld een betrokkene bij de zaak." Dat het bovendien om een eenzijdig verzoekschrift gaat, vindt hij "not done".

De nationaal secretaris van de VVJ benadrukt tot slot dat het "absurd is om nu hoogdringendheid in te roepen over iets dat ruim twintig jaar in de kast zit".

bron: Belga