Coffee Break: Eerste werkervaring en diploma bezorgen gelijke kansen op werk

Coffee Break: Eerste werkervaring en diploma bezorgen gelijke kansen op werk

binnen één jaar?»

Doe een stage! Dat is kort en krachtig hét advies voor schoolverlaters en studenten. Met werkervaring verhogen je kansen op een job.

De cijfers die Pascale Van Malderen, directrice Select Actiris & Youth Guarantee bij Actiris, toont zeggen voldoende. “In 2013 hielpen we 148 Brusselse jongeren aan een stage, in 2016 zijn dat er nu al meer dan 1.000. 65% van de jongeren die een stage doorliepen, vonden werk binnen één jaar. Zonder stage, en door gewoon wachten, had slechts 45% een job na één jaar. Daarom bezorgen we jongeren een eerste werkervaring via onze Youth Garantee. Zo'n bedrijfsstage van drie tot zes maanden heeft een impact op hun hele verdere loopbaan.”

VDAB heeft zijn Werkplekleren. “Via het leren op de werkvloer geven we mensen zonder ervaring een rugzak aan competenties én zelfvertrouwen”, zegt Inge Deblaere

personeelsdirecteur bij VDAB. “Dit zelfvertrouwen is heel belangrijk in de zoektocht naar een job. Tegelijkertijd ontvang je als werkgever nieuwe ideeën van stagiairs. Ze stellen kritische vragen over zaken die al jaren op een bepaalde manier lopen. Dit is heel verfrissend voor organisaties.”

Leer verder in je job

Naast een stage, bepaalt een diploma sterk je kansen. “Als je voldoet aan de deelnemingsvoorwaarden heb je zoveel kansen als anderen”, zegt Aurélie Damster, communicatiemanager bij Selor, “of je nu een migratieachtergrond hebt, een handicap…. Wij doen er alles aan zodat je deze kansen kan benutten. Voor kandidaten met een handicap passen we onze procedures aan: we geven meer tijd tijdens een examen, of voorzien een aangepaste computer. Tegelijkertijd zijn er nog mensen die hun cv per post opsturen. Hen helpen we om zich online te registreren.”

Maar niet alleen rekruteringsorganisaties investeren. “Ook wij investeren in onze mensen”, zegt Kurt Van Raemdonck, stafdirecteur P&O bij Fod Financiën. “Dit sluit aan bij wat jongeren zoeken. Zij willen flexibel werken en zijn ontwikkelingsgericht. En wij beantwoorden dat met telewerk, flexibele uurregeling en ontwikkelingskansen, zodat de kans groter is dat ze meerdere jaren blijven. En tegelijkertijd stimuleren we interne mobiliteit en jobrotatie onder onze 22.000 personeelsleden binnen en buiten de FOD bv. parketten, Europese Unie, detacheringen…”


BRUSSEL: Actiris is de kortste en snelste weg naar werk in Brussel.

Je hebt je studies beëindigd? Je bent je werk verloren of je zoekt een nieuwe job? Actiris begeleidt je in je zoektocht.

www.actiris.be

VLAANDEREN: VDAB is de arbeidsbemiddelings- en opleidingsdienst van Vlaanderen en heeft een van de grootste jobsites van Vlaanderen. Begeleiding, opleiding en advies zijn gratis voor wie zich inschrijft.

www.vdab.be

FINANCIEN: De FOD Financiën is het vroegere Ministerie van Financiën. Het bundelt diensten als douane, belastingdienst, thesaurie, bijzondere belastinginspectie, patrimoniumdocumentatie, HR, IT… en rekruteert meer dan 500 personen per jaar.

www.jobfin.be/nl

OVERHEID: Selor is de dienst voor wie een job bij de federale overheid zoekt, als ambtenaar van job wil veranderen binnen de overheid, een taaltest wil afleggen en in de veiligheids- en bewakingssector wil werken.

www.selor.be


 

Inge Deblaere

Personeelsdirecteur bij VDAB

“Ook als je geen computer en internet hebt, kan je een job vinden. We begeleiden je en stellen computers ter beschikking om je online te registreren en je dossier op te volgen.”

 

Kurt Van Raemdonck

Stafdirecteur P&O bij Fod Financiën

“We investeren veel in opleidingen. Zo volgt gemiddeld iedereen 4,37 dagen opleiding binnen de FOD Financiën. In de privé is dit doorgaans slechts tweeënhalf dagen.”

 

Pascale Van Malderen

Directrice Select Actiris & Youth Guarantee bij Actiris

“Werkgevers zijn bereid om toe te geven op vaardigheden van kandidaten, niet op motivatie. Ze willen gemotiveerde nieuwe medewerkers.”

 

Aurélie Damster

Communicatiemanager bij Selor

“Ook bij de overheid kunnen mensen kiezen voor flexibele werkuren, om thuis te werken of dichtbij huis.”