Clintons campagne start met een stevige dosis geluk

Clintons campagne start met een stevige dosis geluk

Bijna alle stemmen voor de Democratische kandidaten zijn geteld, met 49,9% voor Hilary Clinton en 49,5% voor Bernie Sanders. Het ziet er momenteel naar uit dat Clinton 23 afgevaardigden zal krijgen, terwijl Sanders zich tevreden moet stellen met 21.

In een aantal kiesdistricten zou er een ex aequo zijn geweest tussen de beide presidentskandidaten. Als dat kiesdistrict een oneven aantal afgevaardigden uitstuurt, moet er een munt opgeworpen worden om te bepalen welke kandidaat de extra afgevaardigde krijgt.

De oude procedure wordt zelden gebruikt, maar in Iowa moesten maar liefst zes kiesdistricten een munt opwerpen. In elk district won Clinton de toss, een kans van 1 op 64. Een mooi geschenk van dame Fortuna, al lijkt de morele overwinning voor Bernie Sanders te zijn. Negen maanden geleden bevond de 75-jarige senator zich nog in een underdogpositie, nu staat hij op gelijke hoogte met de favoriet voor de nominatie.

Proof of a coin toss at Des Moines East High School. Landed heads and Hillary won the extra delegate. #IowaCaucus pic.twitter.com/Asrt4s8qJ7

— Sage Rosenfels (@SageRosenfels18) 2 februari 2016

Unbelievable coin toss decides a dead heat in west Davenport! @HillaryClinton wins! @chucktodd @CNBC @NBCNews pic.twitter.com/CtsvYJllBf

— Andrew Tadlock (@andytadlock) 2 februari 2016

This is how the #IowaCaucus works. A tie is solved tossing a coin @HillaryClinton wins pic.twitter.com/yZDTUKFJXQ

— Fernando Peinado (@FernandoPeinado) 2 februari 2016

Wild: Dean Lane says in his Newton precinct Hillary & Bernie tied 34-34. Flipped a coin. She won and got extra delegate. IOWA!

— Trip Gabriel (@tripgabriel) 2 februari 2016

@tripgabriel Same situation, same result in West Branch.

— Julia LaBua (@JLaBua) 2 februari 2016