Cliché ontmanteld: tegenpolen trekken elkaar niet aan

Cliché ontmanteld: tegenpolen trekken elkaar niet aan

Volgens de clichés trekken tegenpolen elkaar aan. Maar is dat ook zo in het echte leven? “Meestal niet”, klinkt het bij Roos Vonk op NSMBL. Volgens de relatie-experte vallen we net op mensen die op ons lijken. Niet per se fysiek, maar wel op het vlak van intelligentie, interesses, aantrekkelijkheid, achtergrond, opleiding, voorkeuren en gewoontes. Hoe meer jullie op die vlakken overeen komen, hoe leuker jullie elkaar vinden. Het omgekeerde is trouwens ook waar: hoe sterker jullie mening verschilt, hoe minder groot de kans op de befaamde klik.

Sleutel tot relationeel geluk

Verder is het zo dat gelijkgestemden niet alleen sneller voor elkaar vallen, maar ook blijer zijn met hun relatie. De verklaring hiervoor is simpel: ze begrijpen elkaars gedrag en zullen dus minder snel geïrriteerd geraken.

Wie zich waagt op een online datingsite, kan die kennis overigens heel gemakkelijk gebruiken om de zoektocht naar de ideale match te vereenvoudigen. Zo kan je proberen om het opleidingsniveau, gemeenschappelijke interesses of levensvisies proberen te achterhalen. Het geeft misschien geen garantie op een intense coupe de foudre, maar het is alleszins een goede start.