Christelijke spoorbond voorzichtig voor aanvang nieuw overleg

Christelijke spoorbond voorzichtig voor aanvang nieuw overleg

Luc Piens van de christelijke vakbond ACV-Transcom was vanmiddag erg voorzichtig voor aanvang van een nieuwe vergadering met de spoordirecties. Hij herhaalde wel het vakbondsvoorstel om de spoorwerknemers gedurende twee jaar met rust te laten. De vertegenwoordigers van de socialistische spoorbond lieten zich niet zien. Gisteren klonken de bonden nog vrij optimistisch na een vorige vergadering met de directies van HR Rail (de jurdische werkgever van de spoorlui), spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel. Er ligt een menu aan voorstellen op tafel. Het is nu zaak die in elkaar te schuiven tot een voor alle partijen aanvaardbaar compromis, klonk het toen.

Voor aanvang van een nieuwe overlegronde donderdag hield Piens het op een voorzichtige: "We moeten afwachten." De ACV'er herhaalde wel de vraag om, nadat er een akkoord zou zijn bereikt in het huidige conflict rond de kredietdagen, van het spoorpersoneel gedurende twee jaar geen extra productiviteitsinspanningen meer te vragen. "Er is nood aan sociale rust", aldus Piens. "Het personeel heeft de indruk dat er alleen op hen bespaard wordt."

ACV/CSC-Transcom lanceerde gisteren een eigen voorstel om uit de impasse te geraken. Daarin gaat de bond akkoord met een aantal maatregelen die de directie eerder op tafel legde, op voorwaarde dat er nadien geen extra inspanningen meer worden gevraagd tot begin 2019. "Ons voorstel komt tegemoet aan de vragen van de directie", stelde Marianne Lerouge van CSC-Transcom.

De vertegenwoordigers van de socialistische vakbond (Ludo Sempels en Michel Abdissi) lieten zich niet zien voor aanvang van het overleg. Dat vindt plaats tegen de achtergrond van een door hen ingediende aanzegging, waardoor er vanaf zondag om 22.00 uur gedurende een week kan worden gestaakt. De Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond diende gisteren ook een aanzegging in voor een tweede week staking.

bron: Belga