Chris Froome opnieuw de sterkste in Pena Cabarga

Chris Froome (Sky) heeft woensdag de elfde etappe in de 71e Ronde van Spanje gewonnen. Na 168,8 kilometer van Colugna naar Pena Cabarga was de 31-jarige Brit op de slotklim in een sprintje met twee sneller dan de Colombiaan Nairo Quintana. De Spanjaard Alejandro Valverde werd op zes seconden derde. Maxime Monfort finishte als eerste Belg op 1:09 op een achttiende stek. De 26-jarige Quintana (Movistar) behield de rode leiderstrui. Hij heeft 54 seconden voor op Froome en 1:05 op zijn ploegmaat Valverde. In 2011 beleefde Froome in Pena Cabarga zijn grote doorbraak. Hij won er toen de 17e etappe in de Vuelta, waarin hij tweede in de eindstand zou worden (na Juan Jose Cobo). Het was zijn eerste overwinning in de WorldTour. Dit seizoen zit Froome aan negen zeges. Eerder won hij een rit en het eindklassement in de Herald Sun Tour (2.1), de Ronde van Romandië (WT), een rit en het eindklassement in het Critérium du Dauphiné (WT) en werd hij na twee ritzeges een derde keer eindwinnaar van de Tour de France (WT). Op de olympische Spelen in Rio de Janeiro veroverde hij brons in de tijdrit.

De twaalfde rit brengt het peloton over 193,2 kilometer van Los Corrales naar Bilbao. Na een col van eerste en één van derde categorie wordt in een plaatselijke ronde twee keer een col van tweede categorie beklommen. Na de top is het nog twaalf kilometer tot de aankomst.