Chinezen trouwden en masse tijdens het eindejaar

Chinezen trouwden en masse tijdens het eindejaar

Om de eenkindpolitiek kracht bij te zetten, voerde China ook een wet in die trouwen op latere leeftijd beloont. Mannen ouder dan 25 en vrouwen ouder dan 23 die huwden, kregen een aantal dagen vakantie. Het aantal hangt af van de regio. Zo krijgen oudere bruidsparen in Sjanghai en Peking zeven dagen extra vrij, terwijl ze in Shanxi en Gansu maar liefst 27 vakantiedagen krijgen. De aankondiging dat deze wet vanaf 1 januari niet meer geldt, kwam pas op 21 december.

Nu de eenkindpolitiek ten einde is en gemiddelde leeftijd bij een huwelijk tegenwoordig 25 is in China, besloot de regering de wet af te voeren. Met ingang van 1 januari krijgen oudere huwelijksparen geen extra dagen vakantie. Veel Chinese koppels besloten nog snel te trouwen om te profiteren van de regelgeving. Volgens Global Times kreeg een bureau voor burgerzaken in Peking, dat dagelijks normaal 70 à 80 huwelijken voltrekt, plots 300 aanvragen op één dag.

"Een vakantie van zeven dagen is heel wat voor ons want we hebben doorheen het jaar niet veel verlof", getuigt kersverse bruidegom Qiang Bin aan South China Morning Post. Normaal zouden hij en zijn vrouw op 1 mei 2016 in het huwelijksbootje treden, maar toen ze van het einde van regeling hoorden besloten ze hun trouwerij te vervroegen.