Chinese terracotta leger zou gebaseerd zijn op echte krijgers volgens nieuw onderzoek

Chinese terracotta leger zou gebaseerd zijn op echte krijgers volgens nieuw onderzoek

Ze bewaakten waarschijnlijk Qin Shi Huang, de eerste keizer van China, meer dan 2000 jaar geleden, maar de beroemde terracotta krijgers moeten nog steeds hun geheimen onthullen. Ze werden door lokale boeren ontdekt in 1974 en experts vragen zich sindsdien af of de levensgrote modellen van de soldaten waren gebaseerd op echte krijgers of ze van een productielijn kwamen met willekeurige individuele details.

Nu hebben deskundigen 3D beelden gemaakt van de oren van de modellen en ze zeggen dat de oren even uniek zijn als vingerafdrukken wat dus suggereert dat de krijgers gemodelleerd werden naar specifieke mensen.

Een team van archeologen van de University College London (UCL) werkte samen met experts van het Keizer Qin Shi Huang Mausoleum Museum in Lintong in China om het oude ontwerpingsproces van de krijgers te achterhalen.

Ze hebben de gelaatstrekken op de beelden gemeten, waarbij ze voornamelijk aandacht schonken aan de oren. De onderzoekers zeiden dat als de krijgers echte mensen voorstellen elk standbeeld verschillende oren moet hebben. Dankzij een steekproef van 30 modellen, ontdekte het team dat er geen twee paar oren exact hetzelfde waren.

"Op basis van de eerste steekproef, lijkt het terracotta leger gebaseerd te zijn op echte krijgers," zei Marcos Martinon-Torres, archeoloog van UCL.

Het team zal nu een veel grotere steekproef onderzoeken van de gelaatstrekken van de krijgers om te zien of ze werkelijk echte individuen representeren.

Hoewel een groot deel van de necropolis van Qin Shi Huang werd blootgelegd, blijft de grafheuvel van de keizer onaangeroerd. In 2012 verbood de Chinese regering om het graf te openen tot er betere technologie beschikbaar is. Dat komt omdat deskundigen denken dat het graf gevuld is met unieke stukjes kunst die hemellichamen voorstellen en die zouden kunnen desintegreren als het graf geopend wordt.

Archeologen hopen dat de technologie, zoals robotic camera's, binnenkort genoeg geavanceerd is om het oude geheim te ontrafelen. Andere problemen die de onderzoekers tegenhouden om het graf te openen, zijn een gracht van gevaarlijk kwik en andere mogelijke booby-traps zoals kruisbogen. De kiezer had namelijk gezegd dat eenieder die zijn slaap zou verstoren op een gruwelijke manier zou sterven.