Chinese president roept op tot kalmte tijdens ontmoeting met Noord-Koreaanse diplomaat

Chinese president roept op tot kalmte tijdens ontmoeting met Noord-Koreaanse diplomaat

De Chinese president Xi Jinping had woensdag een ontmoeting met een hooggeplaatste Noord-Koreaanse ambtenaar, een dag na Pyongyangs mislukte raketlancering. In zijn ontmoeting met diplomaat Ri Su-Yong, riep Xi alle partijen op om kalm te blijven, zich terughoudend op te stellen en de communicatie te verbeteren om de regionale vrede te vrijwaren, zo stelt het persagentschap Xinhua.

Volgens Xinhua zei de president ook dat China bereid is om bilaterale relaties met Noord-Korea te onderhouden en te ontwikkelen. De afgelopen tijd zijn de relaties van het geïsoleerde regime met zijn enige belangrijke internationale bondgenoot bekoeld door de nucleaire en ballistische testen in Noord-Korea.

Ri is de eerste hoge ambtenaar die China bezoekt sinds Noord-Korea's vierde nucleaire test in januari. Tot mei was hij minister van Buitenlandse Zaken, maar werd onlangs gepromoveerd tot vicevoorzitter van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij.

Dinsdag vuurde Noord-Korea volgens persagentschap Yonhap bronnen een Musudan-middellangeafstandsraket af, maar de lancering mislukte. In april probeerde Pyongyang al drie van die ballistische raketten af te vuren, maar ook die pogingen mislukten allemaal.

Door de rakettesten dit jaar en de kerntest in januari verscherpte de internationale gemeenschap de sancties ten aanzien van Noord-Korea, en verslechterden ook de diplomatieke en handelsrelaties met Peking.

bron: Belga