Chinese ijsbeer toont schaakkunsten in een ijsbad

Chinese ijsbeer toont schaakkunsten in een ijsbad

Toen Cui Deyi uit Huang Shan tien jaar geleden ontdekte dat hij heel gemakkelijk een uur kon zwemmen in ijskoude rivieren en meren, besloot hij er zijn job van te maken. Sindsdien neemt de stevige atleet regelmatig deel aan ijzige uithoudingsproeven en behoort hij tot de wereldtop op dat vlak.

Zo ook het afgelopen weekend, toen Deyi uitpakte met een ice bath challenge in de Chinese stad Handan. Slechts gekleed in een zwembroek nam hij plaats in een doorzichtig bad, dat gevuld werd met ijs. Vervolgens konden de lokale bewoners hem uitdagen voor een potje Chinees schaken. Ondanks de koele omstandigheden (de buitentemperatuur bedroeg ook amper twee graden) slaagde Deyi erin om met bevende handen heel wat tegenstanders te verslaan.

https://www.youtube.com/watch?v=84P4XglVOYY

Deyi schrikt niet terug voor een beetje competitie. In 2013 nam hij het op tegen landgenoot Jin Songhao. De twee Chinese ijsberen dompelden zich tot aan de nek onder in ijzig water. Na 138 minuten bibberen en beven mocht Deyi zich de beste ijsbeer van China noemen.

Op internationaal vlak is zijn grootste rivaal de Nederlander Wim Hof, die ook bekend staat als The Iceman. Hof heeft het record voor snelste blootvoetse halve marathon op sneeuw of ijs op zijn naam en beklom de Mount Everest tot een hoogte van 7.400 meter in short en sandalen.

Tijdens zijn krachttoer daagde Deyi zijn rivaal uit. "Wie ter wereld ook goed mag zijn, ik neem het tegen hem op en we zullen zien wiens lichaam beter bestand is tegen de kou', aldus de ijsbeer van Huang Shan.