Chinese genetici creëren gespierde honden

Chinese genetici creëren gespierde honden

Wetenschappers van het Instituut voor Biomedische Wetenschappen en Gezondheid in het Chinese Kanton hebben beagles gecreëerd die twee keer zo gespierd zijn als normaal. Om het resultaat te bereiken, hebben ze een bepaald gen verwijderd. Dat bericht MIT Technology Review.

Door het gen myostatine te verwijderen uit het DNA van de beagles, maken de honden meer spieren aan. "We verwachten dat honden met meer spieren beter zullen kunnen lopen, wat handig is voor jacht- en politiehonden", licht hoofdonderzoeker Liangxua Lai toe aan MIT Technology Review.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om honden te creëren met specifieke mutaties in het DNA, die menselijke spierziektes als Parkinson's en spierdystrofie imiteren. Aangezien de anatomie van mensen en honden gelijkaardig is, zouden onderzoekers de DNA-mutaties willen aanwenden om te kijken hoe de ziektes opkomen bij mensen.

De afwezigheid van het gen komt ook natuurlijk voor. Bij honden gebeurt dit meestal bij whippets (foto links), een kleine soort windhond. Het koeienras Belgisch witblauw wordt specifiek gekweekt om deze afwijking te laten voorkomen. In 2004 werd er zelfs een gespierde baby geboren waarbij het gen niet functioneerde.