Chinese fabriek produceert wekelijks 20 miljoen muggen

Chinese fabriek produceert wekelijks 20 miljoen muggen

Een fabriek in Kanton, waar wetenschappers van de Chinese Sun Yat-sen Universiteit en de Amerikaanse Michigan State Universiteit samenwerken, produceert wekelijks maar liefst twintig miljoen mannelijke muggen. Maandag bevestigden de onderzoekers dat ze mannelijke muggen kweken met die besmet zijn met de wolbachia-bacterie. Als die mannetjes met wilde vrouwelijke muggen paren, zijn de eitjes onvruchtbaar. Het doel is om de muggenpopulatie te verminderen en bijgevolg ziektes als knokkelkoorts en malaria onder controle te krijgen.

Het is niet de eerste keer dat de fabriek muggen produceert. Een jaar geleden experimenteerden de onderzoekers met een half miljoen muggen uit de fabriek op een klein Chinees eiland. Amper drie maanden later was de muggenpopulatie er gehalveerd. Soortgelijke proeven werden ook Australië, Vietnam, Brazilië en Indonesië.

Muggen met de wolbachia-bacterie zijn een efficiënte manier om de insecten te bestrijden. Genetische modificatie en insecticide zijn lang niet zo doeltreffend en wolbachia komt bovendien natuurlijk voor. Onderzoek toont bovendien de bacterie geen andere ziekteverwekkers bevordert. De langetermijneffecten op vissen en vogels die de muggen oppeuzelen zijn echter nog niet gekend.