Chinees kunstenaar verkoopt flesje berglucht voor 620 euro

Chinees kunstenaar verkoopt flesje berglucht voor 620 euro

Een Chinese kunstenaar bewees hoe gewaardeerd schone lucht is geworden in zijn land toen een potje met berglucht uit Frankrijk verkocht werd voor 860 dollar (620 euro).

Liang Kegang uit Beijing liet de glazen pot voor een groep van ongeveer 100 kunstenaar en kunstverzamelaars veilen na zijn terugkomst van een zakenreis naar de Provence, volgens The Huffington Post.

Lucht moet één van de meest waardeloze stoffen zijn, vrij om in te ademen door een zwerver of bedelaar," zei Liang in een interview, eraan toevoegend dat de verkoop zijn afkeer voor de overweldigende smog in China moet voorstellen.

Liang's verkoop is onderdeel van een voortdurende artistieke beweging die tegen vervuiling protesteert.

Afgelopen februari hebben 20 kunstenaars in stofmaskers zich voor dood op de grond gelegd aan de ingang van de Temple of Heaven in Peking.

Dit werd gevolgd door een groep kunstenaars die een nep begrafenis in de stad Changsha organiseerden voor de laatste burger van de stad, want alle anderen waren zogezegd gedood door de smog.

Kunstenaar Chengdu en ondernemer Li Yongzheng vertelden Huffington Post via de telefoon dat hij de pot met Franse berglucht had gekocht om de milieuramp te herdenken.

"Het afgelopen jaar was luchtvervuiling een ernstig probleem in de meeste Chinese steden. Dit kunstwerk past echt bij de gelegenheid," zei hij.

Diverse bedrijven hebben de vervuiling in hun voordeel gebruikt. Een reisbureau verstrekte gratis zakken met schone berglucht om hun reizen naar gebieden met bergen te promoten.