China zet het jaar van de haan in met beeltenis van Trump

China zet het jaar van de haan in met beeltenis van Trump

Nieuwjaar in China valt dit jaar op 28 januari. De Chinezen zetten dat het jaar van de haan in. Om dat in de kijker te zetten, heeft een winkelcentrum in de noordelijk provincie Shanxi een beeld van een haan gezet.

Die haan is in het bezit van een gouden kuif, een grote mond en opmerkelijke handgebaren. De gelijkenissen met Donald Trump, de volgende president van de Verenigde Staten, zijn volgens de ontwerper niet toevallig.

Foto AFP / STR

Trump heeft zich nog niet bepaald populair gemaakt bij de Chinese autoriteiten. Een telefoontje met de president van Taiwan, een eilandstaat die de facto onafhankelijk is van China maar niet erkend wordt, druiste al in tegen de normale gang van zaken tussen China en de Verenigde Staten. In de affaire met de Amerikaanse onderwatersonde die China opviste, liet Trump zich ook scherp uit tegen de volksrepubliek.

Toch lijkt het Chinese volk op een bepaalde ingenomen met de zakenman. Bezoekers van winkelcentrum kunnen bijvoorbeeld miniaturen kopen van het opmerkelijke standbeeld.