China trekt toelating voor Facebook na één dag in

China trekt toelating voor Facebook na één dag in

Facebook heeft het maar één dag volgehouden in China. Nadat het door de Chinese censuur geblokkeerde sociale netwerk in de Oost-Chinese stad Hangzhou een bedrijf voor een innovatieplatform had opgericht, wordt de toelating weer ingetrokken. Het is de cyberadministratie in Peking die de beslissing nam, bericht de New York Times vandaag. De krant citeert een bron die vertrouwd is met de zaak, maar niet bij naam wou genoemd worden. Er was onenigheid tussen de nationale internettoezichthouder en de lokale toezichthouder in de provincie Zhejiang, waar Hangzhou gelegen is. De centrale cyberadministratie zou "geërgerd" geweest zijn, omdat ze onvoldoende betrokken werd. De ontwikkeling betekent niet dat Facebook geen kans meer maakt om een onderneming in China op te richten, maar ze maakt het wel onwaarschijnlijker, klinkt het.

De officiële registratie zorgde gisteren al voor irritatie. Al snel werd ze van de nationale website gehaald waar de oprichtingen van bedrijven worden bekendgemaakt. De informatie was alleen nog op websites van commerciële aanbieders als Qixinbao te vinden, die dergelijke officiële mededelingen verzamelen. Volgens de eerste berichten in de staatsmedia leek ook al de censuur in te grijpen, wat op problemen duidde.

De dochterfirma, die goed was voor een investering van 30 miljoen dollar, zou ontwikkelaars, innovatieve ondernemers en start-ups ondersteunen. Eerder richtte Facebook al gelijkaardige firma's op in Brazilië, India, Frankrijk en Zuid-Korea. Het netwerk koos Hangzhou uit omdat de stad veel talent aantrekt. Het is het hoofdkwartier van de Chinese internetgigant Alibaba.

Het bedrijf had de eerste officiële vertegenwoordiging van Facebook op de Chinese markt geweest. De 'grote firewall' van China blokkeert het netwerk sinds 2009. China's censuur verstoort sinds vorig jaar ook Facebook-berichtendienst WhatsApp, dat niet meer kan gebruikt worden. Andere sociale netwerken als Twitter, Instagram, Youtube en zelfs de Google-zoekrobot zijn in China geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor buitenlandse nieuwssites.

bron: Belga