China pakt vijftigtal voedselvervalsers aan

China pakt vijftigtal voedselvervalsers aan

De aanleiding voor het onderzoek is een verslag van Beijing News. De krant zou ontdekt hebben dat een aantal producenten in Tianjin illegale ingrediënten, zoals industrieel zout of kraantjeswater, gebruiken om sojasaus en azijn te maken. Resten van andere voedselproducenten werden ook benut.

De producten kregen bovendien valse labels van bekende merken, zoals Maggi of Knorr. Jaarlijks zouden ze voor maar liefst 100 miljoen yuan (13,6 miljoen euro) aan namaakproducten fabriceren.

Foto's en video's van de fabrieken tonen bovendien aan dat werknemers in onhygiënische omstandigheden de sauzen verwerken. Zo is te zien hoe sojasaus in een plastic ton gemengd wordt met een tuinslang.

Volgens Beijing News zou deze praktijk tien jaar lang ongestoord zijn gangetje zijn gegaan. Tot vorige week, toen een klokkenluider de politie en de pers inlichtte. Tal van voedingsbedrijven, waaronder Nestlé, hebben aangegeven dat ze zelf onderzoeken naar namaakproducten zullen lanceren of de politie bijstaan.

"We gaan het probleem met voedselvervalsing grondig rechtzetten en de resultaten van ons onderzoek te gepasten tijden bekendmaken maken", heeft het Chinese agentschap voor voedselveiligheid laten weten.