China opent grootste dobberend zonnepark

China opent grootste dobberend zonnepark

Zeggen dat China bekend staat als een flinke vervuiler, is een joekel van een understatement, getuige de dikke smoglaag en de inwoners die en masse mondmaskers dragen. Daar wil het land verandering in brengen. Een gigantische drijvende zonne-energiecentrale moet de grootmacht daarbij helpen.

Het nieuwe zonnepark is het grootste ter wereld en werd op poten gezet door Sungrow. Dat Chinese bedrijf heeft zich gespecialiseerd in zonnepanelen en werd vijf jaar geleden door Forbes genoemd als één van de snelst groeiende Chinese bedrijven.

Symbolische locatie

Het nieuwe zonnepark ligt op een symbolische plek: een oud mijngebied in de provincie Anhui. Door hevige regenval staat deze regio nu volledig onder water, met plassen tussen de vier en tien meter diep. Volgens Sungrow vormt dit meer de ideale plaats voor de drijvende panelen. "Dankzij de drijvende zonne-energiecentrale is een herbestemming gevonden voor het oude mijngebied", verklaart de ceo van Sungrow Cao Renxian. "Bovendien gaat er geen kostbare landbouwgrond of hoognodig woongebied verloren." Daarnaast is het mooi meegenomen dat het koele water voorkomt dat de panelen oververhit geraken.

Het zonnepark in Anhui zal vast en zeker niet het laatste project van Sungrow worden. In 2015 maakte het bedrijf bekend dat het voor 939 miljoen dollar aan zonneprojecten zal bouwen. Ondertussen is China goed op weg om de klimaatbeloftes die het in Parijs maakte te overtreffen. Het land kreeg deze maand nog goede punten van Climate Action Tracker, een onafhankelijke groep van Europese klimaatwetenschappers. Zo daalt het Chinese steenkoolverbruik al drie jaar op rij, en die evolutie zal zich de komende jaren alleen maar voortzetten.