China ontwikkelt eerste computer ooit die beter presteert op IQ-test dan de mens

China ontwikkelt eerste computer ooit die beter presteert op IQ-test dan de mens

Als het gaat om het indexeren van informatie en het oproepen van gegevens op basis van eenvoudige vragen, hebben computers het menselijke brein al lang voorbijgestreefd, maar de slappe processors in onze schedels hadden altijd een voorsprong op het vlak van verbaal redeneren en het oplossen van complexe taalproblemen.

Dat is nu veranderd, want Chinese onderzoekers hebben een computer ontwikkeld die de mens in alle aspecten van een traditionele IQ-test de baas is.

Computergoeroes van Microsoft en de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in China hebben een krachtige computer in elkaar geknutseld die dezelfde vaardigheden heeft als de menselijke geest waaronder het inherent begrijpen van de relatie tussen woorden en hoe ze gebruikt worden in de moderne talen.

Door het systeem een enorme verzameling van teksten te geven, kan de computer leren welke woorden synoniem zijn voor elkaar, maar ook hoe bepaalde woorden meerdere betekenissen hebben die kan veranderen naargelang de context waarin ze gebruikt worden.

Het resultaat is een computer die beter presteert dan de gemiddelde person op een IQ-test. De resultaten die warden voorgesteld in de research paper van het team worden beschouwd als zeer bemoedigend. "Met het juiste gebruik van technologie kunnen we nog een stap zetten richting computers met menselijke intelligentie," schreven de onderzoekers.