China lanceert in november een sonde naar de Maan

China lanceert in november een sonde naar de Maan

China zal eind november een sonde naar de Maan sturen. Een lander van de Chang'e-5 missie moet op de natuurlijke satelliet van de Aarde neerstrijken, daar stalen nemen en die naar onze planeet brengen. Dit heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld.

De missie houdt talloze primeurs voor de Chinese ruimtevaart in. Het is de eerste keer dat een robot stalen neemt van de Maanbodem, de eerste keer dat een Chinees ruimtetuig van de Maan weer opstijgt en de eerste keer dat er een koppeling zal plaatsvinden in een baan rond de Wachter van de Aarde, zo citeerde Xinhua het Chinese ruimtevaartbureau CASC.

Projectconsultant Ye Peijan vertelde het persbureau dat de sonde 8,2 ton zal wegen en vier componenten zal omvatten: een "orbiter", een lander, een module die weer opstijgt en een module die naar de Aarde terugkeert. Die terugkeermodule moet stalen van de Maanbodem naar onze planeet brengen. De lancering zal plaatsvinden op de basis Wenchang in de zuidelijke provincie Hainan.

In 2013 zette Peking een robotjeep op de Maan neer. Die gaf in augustus vorig jaar de geest na een door pannes geplaagd intensief onderzoek van de geologische structuur van het hemellichaam. In 2018 is de landing van een sonde op de achterkant van de Maan gepland.

In datzelfde jaar 2018 wil China de basismodule van een eigen bemand ruimtestation lanceren, waarvan de bouw in 2022 rond moet zijn. Tussendoor, in 2020, stuurt Peking een robotjeep naar Mars.

bron: Belga