China gaat waarschijnlijk aantal legerbasissen in buitenland verhogen

China zal "waarschijnlijk" steeds meer militaire basissen bouwen in het buitenland in het kader van de Nieuwe Zijderoute, waarmee het Azië en Europa beter wil verbinden. Dat staat te lezen in een donderdag gepubliceerd rapport van het Pentagon over de militaire macht van China. "De Chinese leiders gebruiken het groeiende economische, diplomatieke en militaire gewicht van China om hun dominantie in de regio te vergroten en de invloed van het land wereldwijd uit te breiden", stelt het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het Congres.

"Chinese projecten zoals de Nieuwe Zijderoute zullen naar alle waarschijnlijkheid resulteren in de implantatie van nog meer legerbasissen in het buitenland, vanuit een behoefte om deze projecten veilig te stellen", aldus het document.

Officieel beschikt China slechts over één legerbasis in het buitenland, namelijk in Djibouti, maar Peking zal volgens het Pentagon extra legerbasissen willen opzetten in landen waarmee het al lang vriendschappelijke relaties onderhoudt, zoals Pakistan.

De Nieuwe Zijderoute is een groot infrastructuurproject waarmee China het weg-, spoor- en scheepvaartverkeer in diverse landen wil optimaliseren om de handel met Europa en Afrika te verbeteren. Het project, dat in 2013 werd gelanceerd, is een paradepaardje van de Chinese leider Xi Jinping. Er zouden duizenden miljarden euro aan investeringen mee gemoeid zijn. Tegenstanders verwijten Peking dat het Chinese bedrijven voortrekt, de deelnemende landen in schulden steekt en schade toebrengt aan het milieu.

Rekening houdend met de wereldwijde ongerustheid over de intenties van China met betrekking tot de Nieuwe Zijderoute, hebben de Chinese leiders hun discours verzacht zonder echter iets te veranderen aan de fundamentele strategische doelstellingen, aldus nog de opstellers van het rapport.

bron: Belga