China Aircraft Leasing plaatst bestelling van 4,5 miljard euro bij Airbus

China Aircraft Leasing Company (CALC) gaat 50 vliegtuigen van het type A320neo bestellen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Daarover hebben beide bedrijven een akkoord bereikt, zo heeft de Aziatische leasemaatschappij vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een bestelling met een cataloguswaarde van ongeveer 4,5 miljard euro. De vliegtuigen zullen in schijven worden opgeleverd vanaf 2023, zo zegt CALC. In totaal heeft het bedrijf nu al 202 toestellen besteld bij Airbus, zijn grootste order van 100 A320's werd in 2015 geplaatst. De nieuwe deal voorziet daarnaast in een bijkomende bestelling van 15 exemplaren van de A320neo onder bepaalde - niet bekendgemaakte - voorwaarden.

CALC werd in 2006 opgericht en is gebaseerd in Hongkong. In juni bestelde de naar eigen zeggen grootste leasemaatschappij in China nog binnen hetzelfde segment van de middellangeafstandstoestellen 50 exemplaren van de B737 MAX van de Amerikaanse Airbus-concurrent Boeing, goed voor een cataloguswaarde van 5,8 miljard dollar (4,9 miljard euro).

China, waar het luchtverkeer gestimuleerd wordt door de opkomst van de middenklasse en de uitbreiding van het toerisme, is een almaar belangrijkere markt voor de vliegtuigconstructeurs. Volgens Airbus heeft het land in de komende twee decennia ongeveer 6.000 nieuwe vliegtuigen nodig.

De nieuwe bestelling van CALC is nog maar eens goed nieuws voor Airbus. De Europese vliegtuigbouwer bevestigde donderdag nog zijn grootste deal ooit. De Amerikaanse investeerder Indigo Partners heeft definitief zijn handtekening gezet onder de bestelling van in totaal 430 vliegtuigen van de types A320neo en A321neo, met een cataloguswaarde van 49,5 miljard dollar (41,5 miljard euro).

bron: Belga