Chileense minister krijgt sekspop om economie te 'stimuleren'

Chileense minister krijgt sekspop om economie te 'stimuleren'

Je kan het je moeilijk inbeelden. Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) die van de voorzitter van de exportvereniging een sekspop krijgt om de economie te "stimuleren". Maar dat is wel wat er gebeurd is in Chili en de reacties op het cadeau zijn vernietigend.

De hetze begon toen er op sociale media foto's circuleerden van de minister die poseerde met de pop. Hij kreeg het cadeau op een gala-avond van Asexma, de organisatie van Chileense exporteurs. In het Zuid-Amerikaanse is het een traditie dat de voorzitter van de organisatie originele geschenken geeft aan de minister.

Maar vrijwel meteen ontstond er een storm van kritiek op de sekspop. President Michelle Bachelet noemde het vrouwonvriendelijk en een belediging voor het voornemen van de regering om het respect voor vrouwen te promoten.

De minister excuseerde zich voor het voorval en de voorzitter van de exportorganisatie betreurde het incident en keurde het af. Toch ging de kritiek daarmee niet liggen. Vele zien hierin een voorbeeld van de machocultuur die er in het land zou heersen.