Child Focus wil dat aanpak tienerpooierschap prioriteit regering wordt

De volgende regeringen moeten meer werk maken van het bestrijden van tienerpooierschap en andere vormen van seksuele uitbuiting van minderjarigen. Dat zegt Child Focus, naar aanleiding van een rondetafelgesprek over tienerpooierschap dat vandaag plaatsvond. De organisatie hoopt dat vooral in Brussel en Wallonië het bewustzijn rond het probleem wordt aangewakkerd. Child Focus organiseerde vandaag in de gebouwen van Sürya, het referentiecentrum mensenhandel in Luik, een rondetafelgesprek over de manier waarop tienerpooierschap in België wordt aangepakt. In aanwezigheid van koningin Mathilde werd een balans opgemaakt van de geboekte vooruitgang en de uitdagingen.

Vorig jaar opende Child Focus nog 39 nieuwe dossiers over prostitutie van minderjarigen, waarvan 28 rond tienerpooierschap. "Maar dat is zeker een onderschatting", zegt Heidi De Pauw, de CEO van Child Focus. "Wij krijgen slechts het tipje van de ijsberg te zien."

De Pauw hoopt dat de volgende regeringen, zowel regionaal als federaal, meer middelen voorzien voor de aanpak van het probleem. "We willen dit ook opentrekken tot alle vormen van seksuele uitbuiting van minderjarigen, zowel online als offline."

Zo wijst de organisatie erop dat de begeleiding en opvang van slachtoffers nog niet op punt staat. Ook lopen heel wat daders - zowel pooiers als klanten die bewust betalen voor seks met minderjarige tieners - nog vrij rond. "De politie levert goed werk, maar heel vaak is het een kwestie van middelen", stelt De Pauw. "De voorbije jaren werd bijvoorbeeld meer geïnvesteerd in de strijd tegen terrorisme. Maar de capaciteit die daarvoor wordt ingezet, gaat ten koste van de aanpak van mensenhandel en tienerpooierschap."

Bovendien is het voor Child Focus essentieel dat de problematiek ook in Brussel en Wallonië in kaart wordt gebracht. "Na een studie die in 2015 in Vlaanderen werd uitgevoerd, zien we dat daar toch al vooruitgang werd geboekt", zegt De Pauw. "We willen dat Brussel en Wallonië wakker worden en beseffen dat het een probleem is dat ook hen aangaat", zegt De Pauw.

Child Focus start op korte termijn wel een onderzoek op naar situatie in Brussel. De organisatie hoopt daar later ook in Wallonië werk van te kunnen maken.

bron: Belga